(eredeti cikk: XV. kerületi Életképek)

A nagyobb gyereket felelősségtudatra, rendszerességre neveli, egyszersmind egészségesebb életmódra serkenti a kutyával való foglalatosság. Mindehhez azonban nem nélkülözhető a felnőttsegítő, aki felügyeli a gyerek és a kutya közös szórakozását. „A társas lényként felnőtt kutya felismeri a gyerekben a »kölyköt«, és természeténél fogva toleránsan viselkedik iránta” – magyarázta Jánosi Mónika.
Az érdeklődés egymás iránt többnyire kölcsönös, ám a kisebb-nagyobb gyerekek sokszor túlzott bizalommal fordulnak az idegen kutya felé is, nem tartják be az ismerkedés szabályait, ami védekező reakciót válthat ki az állatból. A kutya célja ilyenkor nem az, hogy kárt tegyen a gyerekben, viszont védekezik, és hirtelen odakapással megsebezheti – hívta fel a figyelmünket a szakember.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kitért arra is, hogy a szülők sokszor bizalmatlanok a kutyákkal szemben. A távolságtartás nem baj, azonban fontos, ne a harapás rémképével fenyegessük a kicsiket. Ha a gyerek barátkozni szeretne egy idegen kutyával, előtte mindenképpen kérdezzük meg a gazdáját, megengedi-e az ebbel való ismerkedést. Ügyeljünk arra, hogy szemből közelítsünk az állathoz, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ne legyen a kezünkben étel, ami felébresztheti a falánkságát.
Megkötött kutya közelébe pedig soha ne engedjük a gyereket! A szakember a félős gyerekekkel kapcsolatosan pedig azt tanácsolja: ne erőltessük mindenáron az állatokkal való barátkozást, inkább a fokozatosságra törekedjünk. S bár a családban élő kutya a cseperedő gyereket nem vetélytársként kezeli, hanem kölyökként, akit védelmezni kell, mindig tartsuk szem előtt azt, hogy az eb falkalény.

Kutyaválasztás
Kölyökkutyát inkább fiatalok és gyermekes családok vegyenek magukhoz, mert sok mozgásra van szükségük. A felnőtt, nyugodt kutyák a lármás gyerekek között viszont nem érzik jól magukat, ezt vegyük figyelembe. A kan kutyák hajlamosabbak verekedésekbe bocsátkozni a vetélytársakkal, míg a szukák könnyebben nevelhetőek és alkalmazkodóbbak. Fajtatiszta kutyát neves tenyésztőktől szerezzünk be. Menhelyről, állatvédő egyesületektől nagyon szép dolog kutyát örökbe fogadni, ám a mentett állat tartása sok energiával, munkával jár! Pedagógiai szempontból nagyon jó hatással van a kutya a gyerekekre, megtanulnak felelősséget vállalni, kötelességüknek eleget tenni, valamint tekintettel lenni a gyengébbre!