A legtöbb szülő, amikor játékokat vásárol gyermekének, kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiválasztott eszközök a szórakoztatás mellett hasznosak is legyenek, ezért egyre gyakrabban döntenek a fejlesztőjátékok mellett. Miben és hogyan segíthet egy játék? Többek között erről beszélt ­Jánosi Mónika, a Fejlesztő Palota vezetője.

– A fejlesztőjátékok kisbabakortól hasznosak, hiszen a spontán fejlődés minél korábbi, tudatos támogatása hosszú távon számos előnyhöz juttathatja a gyermekeket. A megfelelő játékok segítségével a kicsik mozgáskoordinációja, érzékelése, memóriája és gondolkodása is jobban fejlődik – mondta Jánosi Mónika.

Ennek köszönhetően már korai fázisban kiszűrhetők bizonyos tanulási problémák vagy a figyelemzavar kockázata. A gyermekek később sikeresebben teljesíthetnek az iskolában, ugyanis az időben felfedezett hiányosságokat még bőven lehet pótolni. A változatosság, a játékok formáinak, tartalmának fokozatos gazdagítása elősegíti a szociális, fizikai és kognitív fejlődést egyaránt. A gyermekek a játék segítségével ismerkednek környezetükkel, a világ eseményei­vel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel.

– Szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben mindez még élményt is nyújt a számukra – jegyezte meg a szakember. Arra is kitért, hogy a játék hatással van a gyermek értelmi képességeinek fejlődésére, gazdagítja érzelemvilágát, kreativitását és szociális képességeit. A különféle képességfejlesztő játékok által a gyermekek egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy mérlegeljenek az egyes helyzetekben, és leküzdjék a felmerülő akadályokat. Ezek megoldása nagyban hozzájárul a gyermek problémamegoldó gondolkodásához, ráadásul a kreatív játékok ösztönzik a motoros funkciók fejlődését is.

Eredetileg megjelent: http://xvmedia.hu/jatekos-fejlesztes/