A tévénézés hatásairól már komoly kutatási eredményekkel rendelkezünk, míg a mobiltelefonok, a tabletek, számítógépek kisgyerekekre gyakorolt hatásairól kevés ismeretünk van. A felmérésekből kiderül, hogy az óvodások 70 százaléka használ digitális kütyüket. Jánosi Mónika, a Fejlesztő Palota szakembere arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai kamaszok mellett megjelent egy újabb digitális nemzedék: az online kisbabák.

– A technikai változások másként hatottak az egyes generációkra. A mai kamaszokat szokták digitális bennszülötteknek is nevezni, hiszen ők már el sem tudják képzelni életüket a mobiltelefonok és más digitális eszközök nélkül – magyarázza a szakember, és rátér az újabb generációra. A mai babák ugyanis előbb tudnak érintőképernyőt használni, mint járni. Ennek pedig komoly hatása van az észlelési, tanulási, gondolkozásbeli vagy éppen a mozgásbeli képességekre.

Az érintőképernyő használata valószínűleg eltolja a hangsúlyt a látási és hallási csatorna felől a kinesztetikus – testérzékleti – csatorna felé, és ez eddig nem ismert változásokat idézhet elő az információ feldolgozásában, valamint a gondolkodásban. Természetesen pozitív és negatív hatások egyaránt lehetnek. A finommotorikus, vagyis az apró kézmozdulatokat igénylő készségeket fejlesztheti, ugyanakkor, mint a tévé túlingerlést okozhat, és a társas együttlétektől vonja el a figyelmet. További részletek az Életképek 13. számában olvashatók.

Eredetileg megjelent: http://xvmedia.hu/digitalis-babak-napjainkban/